No posts found in selected forum category.  Jackson, Daniel
Autor : | Pročitano : 1146 | Verzija za ispis
Ocjena
10/10
7 Glasova
Daniel Jackson je arheološki stručnjak u SG-1 timu i odgovoran je za probijanje šifre za prvo putovanje kroz Zvjezdana vrata. Jacksonovo znanje arheologije i davnih civizacija bili su ključni pri prvim kontaktima sa stranim vrstama i raširenim ljudskim kolonijama.

Jackson je dobar prijatelj sa Samanthom Carter koja ga je veoma često podupirala prilikom donošenja važnih odluka. Prijateljstvo sa Teal'com je veoma čudno, jer on kao znanstvenik, a Teal'c kao ratnik imali su drugačije puteve, ali često se dogodi da moraju zajedno raditi.

Jackson ima veoma kompliciran odnos sa Jackom O'Neillom jer često zauzmu suprotne strane kod pitanja od galaktiče važnosti. Njih dvojica su imali mnoge rasprave oko etičkih pitanja kroz godine, ali i dalje su lojalni prijatelji.

Daniel je vjerojatno rođen 08. 07. 1965. Njegovi roditelji, Clare i Melburn su stradali kada je Danielu bilo osam godina u Umjetničkom muzeju Manhattana kada je jedan kamen pao na njih. Daniel je bio poslan posvojiteljima jer ga njegov djed, Nicholas Ballard (isto arheolog) nije htio uzeti sebi.

Jackson je izrastao u snalažljivog arheologa i stručnjaka za stare kulture i mitove. Radio je zajedno sa doktorom Davidom Jordanom i prijateljima Sarah Gardner (s kojom je bio u ljubavnoj vezi jedno vrijeme) i Stevenom Raynerom. Daniel je imao mišljnje da su velike egiptske piramide služile kao sletne platforme za vanzemljske brodove, ali zbog tih teorija je bio ismijavan u akademskim krugovima. Susret sa doktoricom Catherine Langford dalo mu je priliku da dokaže svoje teorije, koje su se kasnije pokazale točnima.

Jackson je dva tjedna radio u tajnoj bazi u Creek planinama na razbijanju čudnih egipatskih znakova, te je na kraju došao do rješenja da su to planetarna zviježđa. Taj uspjeh je omogućio otvaranje Zvjezdanih vrata i prvo putovanje njima nakon mnogo godina.

Jackson je bio u prvom timu pukovnika O'Neila koji je posjetio planet Abydos, gdje su lokalnom narodu pomogli da poraze Vrhovnog Gospodara svjetova, boga Ra. Vođa naroda na Abydosu, Kasuf, darovao je svoju kćer Sha're Jacksonu koji ju je na opće iznenađenje svoje jedinice prihvatio te ostao na planetu.

Godinu dana kasnije, O'Neill se vratio na planet sa novim timom, uključujući Samanthu Carter. Rekao im je da Zvjezdana vrata povezuju mnoge planete jer nakon što je ostao na Abydosu, proučio je sobu punu hijeroglifa te je otkrio da su to koordinate za razne planete diljem galaksije.

Sha're je bila uskoro uhvaćena od strane Apophisa koji ju je odveo na planet Chulak. Jackson se pridružio SG-1 timu u traganju za svojom ženom te je saznao da je Sha're postala domaćin za goa'uldsku kraljicu Amonet. Daniel si je dao zadatak da je pronađe te je zbog toga ostao u SG-1 timu.

Nakon jedne Abydonijske godine, Daniel se vratio sa Teal'com u svoj bivši dom te otkrio da se Sha're vratila sama. On je prihvatio svoju ženu, bez obzira što je mrzio Apophisovo dijete koje raste u njezinoj utrobi. Daniel je kasnije pomogao svojoj ženi pri porodu te je uz pomoć Kasufa sakrio dijete.

Otprilike godinu dana kasnije Daniel je primio poruku od Kasufa da se Amonet vratila i uzela za taoce nekoliko stanovnika, ali dijete je spašeno tako da je poslano na planet Kheb. Jackson se suprostavio Amonet, ali je pao kao žrtva njezine rukavice. Za vrijeme dok je bio pod utjecajem rukavice, Sha're mu je prenjela svoje zadnje misli govoreći mu gdje je njezino dijete odvedeno te da oprosti Teal'cu što ju je ubio.

Traženje djeteta je trajalo oko godinu dana te je odvelo SG-1 tim na planet Kheb gdje su otkrili da dijete čuva moćno biće Oma Desala. Isprva je Daniel mislio da će sam čuvati dijete, ali se predomislio i ostavo ga u rukama Desale jer je vjerovao da će ga ona moći čuvati od Goa'ulda.

Skoro godinu dana kasnije, dijete je veoma brzo naraslo te je posjetilo Daniela sa ciljem da sazna što se dogodilo s njegovom majkom.

Nakon što je primio smrtonosnu dozu radijacije spašavajući milijune ljudi na planetu Langara, Daniel je umirao u ambulanti Stargate Stožera. Oma Desala ga je posjetila u viziji i ponudila mu da se uzdigne na viši nivo postojanja i tako izbjegne smrt. Nakon rasprave o tome da li da prihvati ili ne, Jackson je odlučio da može više pomoći drugima kao "Ancient".

Kao Ancient bio je svjedok mnogim stvarima, ali zbog pravila drugih Ancienata (koji su bili graditelji Zvjezdanih vrata) našao se u situaciji da nije mogao događaje okrenti na pravi put.

Uvidjevši da je Goa'uld Anubis na putu da uništi narod na Abydosu, Daniel je potražio pomoć SG-1 tima. O'Neill ga je uvjerio da je jedini način da zaštiti ljude prekršiti pravila Acienata i intervenirati. Ne slušajući Omino upozorenje, Daniel se suprostavio Anubisu na njegovom brodu, no drugi Ancienti su ga zaustavili.

Daniel je morao na sud, te su ga Ancienti za kaznu lišili njegovih moći i ostavili golog i bez sjećanja na planetu Vis Uban. SG-1 tim ga je našao tek nakon nekoliko mjeseci, a O'Neill i Carter su ga morali nagovarati da ode s njima natag na Zemlju. Nakon određenog vremena njegovo sjećanje se vratilo i on je postao važan član u SG-1 timu.