No posts found in selected forum category.  Puddle jumper
Autor : | Pročitano : 1320 | Verzija za ispis
Ocjena
9.8/10
33 Glasova
Riječ je o višenamjenskim svemirskim letjelicama cilindričnog oblika, izgrađenima od strane Ancienta, a dizajniranima za prolazak kroz Zvjezdana vrata. Standardni puddle jumper naoružan je sa najmanje šest robotskih projektila smještenih u pogonskim kapsulama s lijeve i desne strane broda. Pogonske kapsule omogućavaju povećanje brzine i manevarskih sposobnosti jumpera. Prilikom prolaska kroz Zvjezdana vrata, pogonske kapsule potrebno je uvući kako bi brod mogao proći kroz Vrata.

Naziv puddle jumper osmislio je bojnik John Sheppard, dok izvorni, ancientski naziv broda nije poznat. Puddle jumper posjeduje uređaj za skrivanje koji uspješno štiti letjelicu, bilo od običnih pogleda, bilo od naprednih senzora. Uređaj za skrivanje radi i tijekom leta i za vrijeme mirovanja.

Prednji dio broda imaj veliki otvor kroz koji je moguće promatrati situaciju u prostoru kroz koji se brod kreće. Osim velikog otvora na prednjoj strani broda, jumper posjeduje i manji, stražnji otvor za potrebe evakuacije. Jumper može primiti oko 12 osoba, uključujući pilota i kopilota, iako se tijekom dugotrajnih putovanja ne preporučuje toliki broj putnika. Brod ne posjeduje pričuvne sustave poput kapsula za spašavanje i sl. U slučaju nužde moguće je razdvojiti prednji i stražnji dio broda. Pritom je važno naglasiti kako stražnji dio broda posjeduje samo osnovne funkcije kao što su npr. mehanizmi za letenje.

Puddle Jumper posjeduje neuronsko sklopovlje. Navedeno sklopovlje omogućava pilotu da upravlja brodom putem misli. U slučaju otkazivanja neuronskog sklopovlja brodom je moguće upravljati na klasični način. U prostoru između pilota i kopilota smještena je glavna konzola. Važan element navedene konzole jest sustav za biranje, koji brodu omogućava pristup najbližim Zvjezdanim vratima. Naime, nekoliko metara ispred Vrata automatizirani sustav preuzme kontrolu nad jumperom i provede ga kroz Vrata.

Jumper je u stanju postizati iznimno velike brzine. Osim iznimno velike okretnosti, brzine i vatrene moći, jumper karakteriziraju i posebni sustavi za kočenje pomoću kojih se može zaustaviti u rasponu od nekoliko metara. Navedeni sustav dolazi do izražaja tijekom slijetanja jumpera u hangar smješten u Atlantisu. U svrhu zaštite posade od nevjerojatnih naprezanja prilikom ubrzavanja i usporavanja, jumper posjeduje iznimno napredne inercijske prigušnike.

Atlantisovo zapovjedno središte posjeduje najmanje jedan dok ispunjen puddle jumperima.