05. Travelers (Putnici)

Dok leti Jumperom kući sa istraživačke misije, Johna Shapperda otima grupa ljudi koji putuju svemirom. Na jednom od njihovih oronulih brodova, drugi zapovjednik broda, čovjek po imenu Silas, prebija Shepparda kako bi otkrio odakle dolazi.

Kada batine ne uspiju, zapovjednica broda Larrin, govori Sheppardu da njezin narod putuje svemirom dugo vremena kako bi izbjegli Wraithe. Sada je njihova flota toliko narasla da ne mogu više tako uspješno bježati te moli Shepparda za pomoć. Otkrili su napušteni ancientski brod, a pošto Sheppard posjeduje drevni gen, on može doprijeti do aktivatora drevne tehnologije. On je jedini čovjek koji može pokrenuti brod. Ako Sheppard ne pomogne, Larrin mu prijeti da će ga izbaciti u svemir.

Sheppard, Larrin, Silas i znastvenik po imenu Nevik ukrcavaju se na ancientski brod. Na brodu curi radijacija, ali Larrin mora dignuti štitove kako bi zaštitila glavne dijelova broda od opasne radijacije. Na mostu Salias i Nevik zapovijede Sheppardu da aktivira brod. Sheppard posluša i pokreće brod uz jak trzaj šaljući svoje čuvare u zidove. On ih veže i skače brodom u hipersvemir. Međutim, Larrin skreće smrtonosnu radiaciju prema mostu broda prisilivši na taj način Shepparda da izađe iz hipersvemira i preda se ako želi preživjeti.

Ostavljeni zbog skoka u hipersvemir, ostatak Larrinine flote počinje ih tražiti. U isto vrijeme na Atlantisu McKay otkriva S.O.S. signal koji je Sheppard posalo sa ancientskog broda, tako da tim za spšavanje odmah kreće prema koordinatama.

Na žalost, wraithski brod otkriva signal i kreće u napad. Larrin nerado oslobađa Shepparda kako bi joj pomogao u borbi protiv Wraitha koristeći ancientsko naoružanje na brodu. On uništava wraithski brod, ali prije nego iskoče ancientskim brodom stradavaju Silas i Nevik.

I sad sami i izgubljeni, Sheppard i Larrin su uhvaćeni u bezizlaznu situaciju, ali nadaju se da će upravo njihov spasilački tim doći prvi. Sheppard zauzima brodsku kontrolnu sobu, ali Larrin bježi u bordsku unutrašnjost. Tamo se suočava licem u lice s wraithskim uljezom koji je dio ekipe koja je pobjegla s wraithskog broda prije eksplozije. Sheppard ju spašava, ali detektor pokreta otkriva da ima još Wraitha na brodu. Brojčano nadjačani zajedničkim neprijateljem, Larrin i Sheppard moraju udružiti snage pa makar ih to ubilo – a moglo bi.URL for news «05. Travelers (Putnici)»   -
«Crogate»   -