X-303 - Prometej

Prometej je drugo ime za X-303. On je prva velika letjelica sposobna za međuzvjezdano putovanje. Brod posjeduje hipersvemirske motore koji se također mogu koristiti u atmosferi planeta. Prometej također može i sletjeti na površinu planeta. Istraživanje i razvoj hiperpogona pogonjenog naquadrijom koštao je SAD preko 2 milijarde dolara.

Prometejeva je glavna svrha obrana Zemlje. Brod može s površine stići u orbitu za manje 30 sekundi i koristeći podsvjetlosne motore putovati 110 000 milja u sekundi. Hodnici u brodu su napravljeni od legure trinija. Nakon pomoći Asgardima, u znak zahvale, Asgardi su na Prometej instalirali novo poboljšano oružje i štitove.

Na Prometeju se nalazi hangar u koji se mogu smjestiti F-302 lovci, koji mogu biti lansirani i primljeni čak i kada je brod u letu. On služi kao prototip za novu flotu zemaljskih svemirskih brodova.

Prije nego je dovršen, Prometeja su oteli pukovnik Frank Simmons i njegov tim agenata N.I.D.-a uz pomoć Goa'ulda u tijelu Adriana Conrada. Nakon nadvladavanja otimača, Prometeja i jedinicu SG-1 angažirali su Asgardi za izvršavanje misije unutar područja u asgardskoj galaksiji Ida okupiranog Replikatorima. Jedinica SG-1 je trebala uključiti zamku koja bi privremeno trebala riješiti asgardsko- replikatorski problem.

Nakon uspješno izvršene misije prilikom istraživanja, Prometej je pod vodstvom novog kapetana pukovnika Williama Rensona prisiljen sletjeti na vanzemaljsku planetu zbog kvara.

Nakon popravaka, prilikom povratka kući iz dubokog svemira, Prometej biva napadnut od strane neprijateljskog broda koji otima cijelu posadu osim bojnice Samanthe Carter i zatočen je u svemirskom plinovitom oblaku. Zahvaljujući Carter brod je izvučen iz oblaka i posada je spašena.

Prilikom napada Anubisa na Zemlju, Prometej je bio zadnja linija obrane Zemlje pod zapovjedništvom generala Hammonda.URL for news «X-303 - Prometej»   -
«Crogate»   -